• Blog

De drie conversatietypes en hoe ze de dialoog van een bot beïnvloeden

Bots zijn toepasbaar in ontelbaar veel situaties. Er zijn situaties waarin er ruimte is voor humor en waar het er allemaal wat losser aan toe kan gaan maar er zijn ook situaties waarin we liever een to-the-point antwoord hebben zonder al te veel niet-informatieve content.


We kunnen die situaties onderverdelen in drie categorieën:

1. Conversaties die we hebben wanneer we blij zijn

Wanneer we blij zijn dan zijn we veel ontvankelijker voor conversatie en de speelsheid die erbij hoort. Wanneer je een pizza bestelt, je aan het shoppen bent of je een vakantie boekt dan mag de bot zeker een uitgesproken persoonlijkheid hebben die engagement uitlokt. Humor is ook een goed idee in zo’n type conversaties.

Let tijdens het bouwen van zo’n conversatie steeds op de relevantie van de persona die je aan de bot koppelt. Een italiaanse pizzabezorger met een een buikje past perfect bij een pizzeria maar is niet ideaal bij een reisbureau.

2. Conversaties die we hebben wanneer we boos zijn

Af en toe komt iedereen wel eens terecht in een situatie waarin we minder tevreden zijn: Je laptop doet niet meer wat je wil, je pakketje is nog steeds niet geleverd of je ontving net een boete. In zo’n situatie is een beetje voorzichtigheid wel op zijn plaats.

Laat de bot zo snel mogelijk een antwoord geven dat to-the-point is en vind een oplossing voor het probleem. Besteed niet te veel aandacht aan een persoonlijkheid voor de bot.

3. Alles er tussenin

Alles er tussenin vraagt om voorzichtigheid. Je wil mensen niet onnodig op de zenuwen werken of te familiair zijn wanneer de klant er niet op zit te wachten. Verwerk alleen humor als je er ook zeker van bent dat ze werkt in die situatie.

Kortom: alles hangt af van de situatie, de tone-of-voice van een bot is zeer belangrijk en bepaalt hoe de ervaring van een gebruiker zal zijn. Weeg daarom steeds af wat wel en niet kan in een conversatie.

Contacteer ons voor een gratis demo.

Like this case?
Show us some brains!