• Blog

Vanwaar komen die chatbots ineens?

Je komt ze meer en meer tegen maar toch vallen conversaties vaak tegen. We houden te veel vast aan vorige manieren van interacties ontwerpen en daarom falen ze. Welke interactievormen zijn dit en hoe uit dit zich bij chatbots

User Interfaces hebben hebben al een hele evolutie meegemaakt. Ze begonnen als dat zwarte venstertje met witte tekst(zwart venstertje met groene tekst voor de Matrixverslaafden) en evolueerden zo naar een grafische omgeving om nu uiteindelijk terecht te komen in een conversationele omgeving.

Wat zijn de eigenschappen van deze verschillende omgevingen en wat gaat er precies mis bij de conversationele omgeving?

1. Het befaamde zwarte venstertje met witte tekst (de command-line-interface)

Een omgeving waar je alleen aan interactie kon doen door middel van tekst, was lang de enige manier. Je had hier nog geen mogelijkheid om je eigen bewoording te gebruiken.

Hield je je niet aan de vooraf afgesproken commando's dan was het al snel afgelopen en moest je niet veel nuttigs verwachten als antwoord. Ook nu zijn de CUI's van deze wereld sterk gebonden aan deze regels.

Moderne omgevingen die we aansturen met tekst doen het al heel wat beter. Denk maar aan zoekmachines zoals Google, Bing of DuckDuckGo. Ze laten je toe om typfouten te maken en ze kunnen weg met input die niet per se is voorgeprogrammeerd.

2. De visuele omgeving(de graphical user interface)

Je ziet nu wat je doet, joepie! Grafische omgevingen zijn overal. Denk maar aan website,apps of beter nog, het echte leven. We navigeren en doen zaken door te klikken in plaats van te schrijven.

Met de opkomst van voldoende krachtige processoren in pc's zijn ze uitgegroeid tot de manier van interactie. GUI's evolueerden nog verder door de komst van touchscreens.

Exciting stuff hé!

Maar dan nu de (voorlopig toch) laatste evolutie...

3. De bot (de conversational user interface)

Een bot (chatbot/voicebot) is een nieuwe vorm van communicatie tussen mens en machine. Terwijl je voorheen zat te zweten over het juiste commando om iets gedaan te krijgen of nodeloos zat te zoeken naar dat ene knopje dat doet wat je verwacht kan je het nu in één keer rechtstreeks vragen(of commanderen op een slechte dag, we weten allemaal hoe dat gaat).

Een conversationele omgeving is in ieder geval een vorm van één-op-één communicatie. Het lijkt wat op het befaamde zwarte venstertje waar we het daarnet over hadden maar nu hebben we vrijheid van bewoording, hangen we niet vast aan vaste commando's en gebeurt de informatieuitwisseling nu op een natuurlijke manier.

Like this case?
Show us some brains!