• Blog

Hoe een chatbot de Turingtest bijna doorstond

Google Duplex sloeg de wereld met verstomming tijdens Google IO. Op een natuurlijke manier die bijna niet te onderscheiden was van een echte persoon maakte een AI een afspraak op restaurant, compleet met uhm’s en haperingen die je anders alleen van mensen verwacht. Hoe haalde het bijna de Turingtest?

Niet zo snel. Wat is de Turingtest?

De Turingtest gebruikt men om intelligentie in een computer te meten. Een machine die slaagt in de test, slaagt erin een mens ervan te overtuigen dat het ook een mens is.

Hoe converseerde de chatbot?

De chatbot slaagde erin om te converseren met mensen in gesproken taal. Tijdens het gesprek maakte de AI gebruik van stopwoordjes om leegtes of wachttijden in een gesprek op te vangen, net zoals een echte persoon dit doet.

Klinkt veelbelovend, maar het wordt nog beter. Wanneer de conversatie met de echte persoon niet echt vlot verliep dan kon de AI nog steeds antwoorden zonder de mist in te gaan. De AI viel terug op informatie die het eerder gaf of stelde bijvragen wanneer nodig.

Waarom bijna geslaagd?

De chatbot slaagde er heel goed in te antwoorden op vragen die behoorden tot de scope van het gesprek. Dit is één van de belangrijkste elementen wanneer je een chatbot maakt. Momenteel is een chatbot maar zo goed omdat er een duidelijke aflijning is van de functionaliteit die ze heeft. Ook wij houden hier tijdens het bouwen van onze bots rekening mee.(5 tips voor de perfecte chatbotdialoog)

Een algemene AI die zomaar op alles kan antwoorden is nog niet voor morgen, dat is duidelijk. Maar we zijn goed op weg!


Clever maakt chatbots voor jouw onderneming die je inzet voor customer service, surveys en leadgeneration. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Contacteer ons gerust.

Like this case?
Show us some brains!