• Blog

5 taken waarmee een chatbot de recruiter helpt

Voor alles bestaat er een eerste keer, net zoals voor het solliciteren. Wat als het eerste contactmoment in dit geval een chatbot is?

De nodige informatie wordt twee keer zo snel doorgegeven zodat de recruiter zich kan focussen op de relatie met de kandidaat.

Overnemen van tijdrovende en administratieve taken

Als HR consultant zoek je de juiste kandidaat voor een bepaalde vacature. Heel deze procedure neemt veel tijd in beslag die een consultant beter kan besteden. Daarnaast zijn er nog een hoop administratieve taken die in orde gebracht moeten worden.

Wat als deze tijdrovende en administratieve taken uitgevoerd worden door een chatbot? Dit kan nu al waardoor je sneller andere taken kan uitvoeren.

Versturen van Job Alerts

Een voorbeeld van bovenstaande taken is het versturen van e-mails. In plaats van elke week een handmatige mail te versturen, zendt een chatbot automatisch geschikte vacatures naar een kandidaat. Dagelijkse of wekelijkse 'Job Alerts' vervangen op die manier de alledaagse mails. Zo kan de recruiter zich meer focussen op het persoonlijke contact met potentiële kandidaten.

Gesprekspartner tijdens oriëntatie

Wanneer kandidaten ingaan op de 'Job Alert', gaat de chatbot het eerste gesprek aan. Tijdens deze oriëntatie stelt de bot verschillende vragen die inzicht verschaffen in de ervaring van de kandidaat. Op basis van vastgelegde kwalificaties kan de bot de kandidaat het hele proces door opvolgen tot op het punt dat er een fysiek contactmoment aan de orde is.

Inplannen van afspraken

Dit fysiek contact met de HR consultant wordt ingepland met de hulp van de chatbot. Deze heeft toegang tot de agenda waardoor hij op elk moment van de dag een afsprak kan vastleggen. Op die manier is het e-mailverkeer tussen de consultant en kandidaat overbodig. Dit zorgt ervoor dat het hele proces veel sneller afgerond kan worden.

Optimaliseren van de gehele ervaring

Bovenstaande gemakken van de chatbot zorgen ervoor dat de ervaring van de kandidaat in positieve lijn stijgt. Kleine en vervelende taken, zoals het vastleggen van afspraken, zijn gemakkelijk te volbrengen dankzij een recruitment bot.


Check zelf onze openstaande vacatures op de Team & Jobs-pagina.

Interesse in een chatbot, contacteer Maarten voor meer informatie.

Like this case?
Show us some brains!